Ghidul de bune practici pentru siguranța alimentelor este un instrument care îi ajută pe cei care îl utilizează să respecte regulile generale de igienă a alimentelor. Acesta cuprinzând cerințele legale aplicabile în domeniul siguranței alimentului, reguli de bază privind igiena și prepararea alimentelor. Aplicarea regulilor de bune practici privind igiena și procesul de producție trebuie să asigure faptul că produsele preparate și servite în unități mici (rulote, insule, minipatiserii) sau produsele alimenmtare vândute în magazine mici nu reprezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor.
Ghidul este destinat celor care vor să se înregistreze la Direcțiile Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Ghidul cuprinde condițiile de bază pe care trebuie să le îndeplinească o unitate alimentară de mici dimensiuni, pentru care documentația completă a unui sistem de management al Siguranței Alimentare ar fi o corvoadă birocratică mult prea mare raportată la dimensiunea și riscurile existente. Acestea se referă la spații, materii prime folosite, moduri de gătire și servire, vânzare, curățenie și igienizare și reguli pentru persoanele care lucrează în alimentația publică.
Ghidul conţine detalii referitoare la bunele practici de igienă prezentate sub forma unor recomandări practice şi de prevenţie, pentru a ajuta producătorii/vânzătorii să aibă siguranţa că produsele lor sunt sigure.