Documentația HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) este un dosar obligatoriu prin lege, care descrie un sistem de management al siguranței alimentare, specific pentru fiecare afacere din industria alimentară, structurat în jurul celor 7 principii HACCP, incluzând etape preliminare (echipa, descrierea produsului, diagrama flux), analiza pericolelor, identificarea Punctelor Critice de Control (CCP) și stabilirea planului, monitorizarea, acțiunile corective, verificarea și documentarea pentru a preveni riscurile la sănătatea publică.
Ce cuprinde documentația?
Această documentație este adaptată pentru un depozit de produse alimentare.
1) Context organizațional - o descriere a organizației, a sistemului de management al siguranței alimentului și a factorilor interni și externi care pot afecta gestionarea siguranței alimentului
2) Proceduri de siguranța alimentului - procedurile de bază pentru gestionarea siguranței alimentului, inclusiv frauda alimentară
3) Programe preliminare - acele programe care țin sub control punctele critice
4) Formulare de monitorizare - modele de formulare pentru monitorizarea diverselor aspecte ale sistemului de management al siguranței alimentare, de la controlul igienei până la instruiri și mentenanță
5) Studiul HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) reprezintă o metodă sistematică de identificare, evaluare și control al riscurilor care pot afecta siguranța alimentelor
6) Programul de autocontrol
Acestea sunt elementele obligatorii. Suplimentar, vă oferim:
1) Legislația aplicabilă - lista legilor și actelor normative necesare pentru funcționare, precum și textele celor mai importante acte legislative.
2) O prezentare HACCP pentru a înțelege ce înseamnă și ce presupune un sistem de siguranța alimentului bazat pe HACCP și o prezentare pe teme de igienă. Acestea le puteți utiliza și pentrtu instruirea periodică a angajaților.